Bir topluluğa ait yeme ve içme alışkanlıkları, o topluluğun kültürünün bir parçasıdır. Ülkemizin en büyük zenginliklerinden biri aldığı göçlerle yemek kültürümüzde önemli değişiklerin yaşanmasında etken olmuştur.
1923 tarihinde Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan antlaşmayla Türkiye'de yaşayan Rum ortodokslar'la, Yunanistan'da yaşayan Türk müslüman'ların karşılıklı göçünü öngören "Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi" ile yaklaşık iki milyon insan yer değiştirdi. Bu ailelerden birinin torunu olan Niyazi Alper Dirim iş hayatını tekstil sektöründe sürdürse de anneannesinden öğrendiği kurabiyelerini kendi üreterek tanıtıyor.
Kareferye'den göç eden mübadiller anısını yaşatmak için Kültürpark Üretici Pazarına gelen vatandaşlara önce kurabiyelerini tanıtarak sonra satışını yapan Niyazi Alper Dirim konu hakkında şu açıklamalarda bulundu.
"Karaferye, Osmanlı yönetimi döneminde Selanik Sancağına bağlı bir kaza merkeziydi. Selanik iline 40 km. uzaklıkta bu ilçeden göç eden anneannem mutfak kültürünü anneme öğretmiş. Annem çok güzel yemekler yapar. Özellikle üzümlü, üzümlü tarçınlı, portakallı, dövme damla sakızlı kurabiyelerinin lezzetini herkes çok beğeniyor. Bu lezzetin kalıcı olması ve yeni nesillere aktarılması fikrimi Tire Dağ Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda çocukluk arkadaşım Süleyman Övül'e bahsettiğimde "harika bir fikir" diyerek bana destek vermesiyle fikrimi hayata geçirdik ve Karaferye'den göç eden mübadiller anısına "Karaferye Kurabiyesi" ismini verdik. "Karaferye Kurabiyesi" tamamen doğal, çok farklı bir lezzet.
Tanıtımı hobi amaçlı yapıyorum
Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü mezunuyum. Aileden gelen Tekstil işimizi devam ettiriyorum. Şimdilik "Karaferye Kurabiyesi" tanıtımını hobi amaçlı yapıyorum. Ticari bir beklentim yok. İlerde marka olabilir miyiz, zaman gösterecek. Olursa butik bir marka oluruz.
Ziyaretçiler kurabiyelerin tadına bakınca çok beğeniyor. Özellikle Rumeli'den ve Yunan Adalarından Türkiye'ye gelenler bu tadı biliyor. Günümüzde çok az kişinin bildiği bu tadı gönüllü olarak tanıtmaya devam edeceğim" dedi.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder