1 Ekim 2021

CMY Renkleri ile Resim Sergisi Açıldı


Doç. Dr.  Ressam Turan Enginoğlu yeni kişisel sergisi Point Bornova Avm Mira Art Gallery'de sanatseverler ile buluştu. "CMY Renkleri" adını taşıyan sergi'de sanatçıya ait 34 eser bulunuyor. 

Sergide yer alan resimlerin hemen hemen tamamı CMY renkleri ile yapılmış tablolardan oluşuyor.  

Figüratif resimlerle başladığı resim yolculuğuna eski evlerle devam ettiğini daha sonra tamamen yüzey düzenlemelerine dayalı soyut lekelerle, az renkli soyut resimler yaptığını söyleyen Enginoğlu, şu ifadelere yer verdi.

Turan Enginoğlu-Nurten İşleyen Öğüt-Havva Enginoğlu

"Tekrar konulu figüratif, renkli bir resim yolu izledim. Buca Eğitim Fakültesi'nde çalışırken tanıştığım Prof. Dr. Kemal Yürümezoğlu'nun Işık Renk Teorilerinin bilgisine erişerek, 'Boya Renk Teorileri'  konusunda ortak çalışmalara başladık. Birçok yabancı ve ulusal dergilerde, ortak yayınlarımız oldu. Bu bilimsel çalışma modeli, resimlerimin de CMY renkleriyle yapılması gereğini ortaya koydu. 1997 yılından itibaren CMY renk modelini benimseyerek eserlerimi bu model ile yapıyorum. Son beş yılımı ulusal ve uluslararası alanda araştırma konusu olan CMY (cyan, magenta, yellow) Primary renklere ayırdım. Her yaptığım yağlıboya resim sadece bu üç renkten ve onların karışımlarından meydana gelmektedir. Yağlıboya resimlerimde kendime özgü bir çalışma biçimini görmektesiniz. Bilimsel ve deneysel renk temelli çalışmalar yapmakta olup, resimlerini sadece üç temel ana renk pigmentleriyle sonsuz renk evrenini oluşturmaktayım. Yaptığım son resimlerimde renkçi, empresyonist, dışavurumcu tavrı ve ışığa karşı duyarlılığı görmektesiniz.

Bu sergi CMY olması nedeniyle bir ilk

Türkiye'de üç temel renklerle açılan bir sergiye rastlamak mümkün değil. Günümüz teknolojileri, ofset baskı yapan makineler, fotoğraf basan yazıcılar bu üç rengi kullanmasına karşın maalesef günümüz sanatçıları, eskiden beri üretilen ve birçok karışım ile meydana getirilmiş boyaları kullanmaktadırlar. Birçok pigmentin aynı anda kullanılması renklerde nötrleşmeye yol açmaktadır. Benim resimlerimde tüm yüzeyde üç pigment olmasına karşın, diğer türlü çalışanların resimlerinde renkliliği, canlılığı ortadan kaldıracak derecede pigment kullanıldığı görülmektedir. Bu gerçeği ben görüyorum. Resim yapan renklerle ilgilenen tüm bireylerin zaman içinde bu bilimsel tanıyı benimseyeceklerini umuyorum" dedi.


Yağlıboya ve suluboya eserlerin yer aldığı CMY renkleri resim sergisi meraklıları için 17 Ekim 2021 tarihine kadar gezilebilir.

Turan Enginoğlu kimdir

1953 yılında Tire'de doğdu. 1930 yılında Makedonya'nın Nigotin bölgesi'nden çetelerin zulmünden kaçan ve yaşadıkları kayıplardan kurtulmak için anne ve baba sülaleleri muhacir olarak Türkiye'ye geldiler. Ailesinin üçüncü erkek çocuğunun ortancası olarak doğan Turan Enginoğlu, çocukluğunu anne memleketi Turgutlu'da geçirdi.

1971-1973 yılları arasında ilkokul öğretmenliği yaptı. 1977 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Eğitimi Bölümünü bitirdi. Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi'nde müdürlük görevini 3 yıl sürdürdü.  

1980-2019 yılları arasında eski adı İzmir Eğitim Enstitüsü, yeni adı Buca Eğitim Fakültesi'nde 39 yıl Resim İş Eğitimi Anabilim Dalında çalıştı. Lisans tanımlama ve sanatta yeterlilik çalışmalarını tamamladı. Çeşitli karma ve grup sergilerine katıldı. Yurt içinde yaklaşık 40 kişisel sergi açtı. Üç ödül sahibi oldu. İzmir'de bir çok sanatsevere ve suluboya sevdalısına suluboya tekniğini öğretti. Buca Eğitim Fakültesi'nde, Resim-İş Eğitimi Bölümünde, öğrencilerine suluboya tekniğini ve 21. yüzyılın Bilim Sanat Etkileşimi kapsamında ana renkler olan (cyan, magenta, sarı) ile yağlıboya resim yapma yöntemlerini ve renk kuramlarını öğretti. 

17.01.2019 tarihi ile emekliliğe ayrılan sanatçı halen çalışmalarını İzmir Bayraklı Belediyesi Ressamlar Sokağı'ndaki atölyesinde devam etmektedir.   


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder