9 Haziran 2022

Sivas Mutfağının Vazgeçilmezi ‘Peskütan’


Ege Bölgesinde yaşayan Sivaslılar ile İzmir’lileri bir araya getirecek olan Sivas günleri 9-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Sivas günlerine katılan ‘Serin Süt ve Süt Ürünleri’ açtığı stantta Sivas mutfağından peskütan çorbasını tanıttı. ‘Serin Süt ve Süt Ürünleri’ ortaklarından Orhan Işkın Sivas'ın yöresel yemeği olan Peskütan'ı herkesin bilmesini, tanımasını, tatmasını istedikleri için İzmir’de tanıttıklarını söyledi. Işkın sözlerini şöyle sürdürdü;

Asıl işimiz hayvancılık. Süt işletmemiz var. 10 yıl kadar önce kurulan işletmemiz de peynir, tereyağ gibi süt ürünlerini imal ederek toptan satış yapıyoruz. Sivas yöresel ürünlerini üretiyoruz. Peskütan Sivas mutfağının çok sevilerek tüketildiği bir ürün. Biz peskütan üreticisiyiz.

Sık tüketilen çorbadır

Peskütan, Sivas mutfağında bahar aylarında taze sütle hazırlanan bir yoğurt çeşididir. Kış için önceden hazırlanan peskütanlar, Sivas ve çevresinde bol bol tüketilir. Peskütan çorbası da, bu yoğurt türü ile hazırlanmaktadır. Lezzetini arttırmak için yarma ve yeşil mercimek de ilave edilir. Hazırlanan çorba, naneli sos eşliğinde sunulur. Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirdiği için sık sık tüketilen çorbalardan biridir. Bilenlerin vazgeçemediği, bilmeyenlerin ise mutlaka denemesi gereken bir çorbamızdır. 


Bahar aylarında hazırladığınız peskütan yoğurduyla neredeyse bütün kış boyunca bol bol peskütan çorbası hazırlayabilirsiniz. Bol proteinli bir probiyotik kaynağı olan Peskütan'da, pişirilmesi esnasında kuru baklagiller, tahıllar ve kemikli etler kullanılıyor. Tüm besin öğelerini içerdiği için tek başına öğün oluşturabilecek bir çorba olan Peskütan, Sivas ve çevresinde sevilerek içiliyor.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder