Konu hamur işi olduğunda Boşnak böreğini ve Boşnak mantısını şöyle bir ayırırım. Boşnak yemek kültürünü geçmişimizden günümüze taşıyan bir aile de Boşnak kültürü ile büyüyen Serpil Kaya’nın evine konuk oldum. Serpil Kaya’nın Boşnak böreğini ve Boşnak mantısını tadanlar mutlaka tekrar geliyor, benim gibi..
Serpil Kaya ile ülkemizde de çok sevilen Boşnak böreği ve
mantısı nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktalarını konuştuk.
Konuşmasına Boşnak bir ailenin 4 kızından biri olduğunu söyleyerek başlayan Serpil Kaya sözlerini şöyle sürdürüyor;
İzmir doğumluyum fakat Boşnak kültürüyle büyüdüm. Ailemizde
saygı, sevgi ve hoşgörü çok önemliydi. Ben çocukluğumdan beri mutfakta olmayı
seviyorum. Özel günlerimizde, bayramlarda evimizde mutlaka Boşnak böreği
pişerdi. Ben de bu geleneği sürdürmeye devam ediyorum.
Ülkemizde de çok sevilen Boşnak mutfağı ve özellikle (Burek) Boşnak böreğini hazırlamak için önce hamuru karıp, sonra yufkayı açıyorum. Yufkalar çok ince olmalı. İçini de hazırladığım malzemesini koyduktan sonra tepsiye yerleştiriyorum.
Yapımı emek ister
Boşnak mantımız da çok lezzetlidir. Yapımı emek ister. Hamuru
için un, su ve tuzu bir güzel yoğuralım. Üzerine bez örtüp dinlenmeye
bırakalım. İç harcı için kıyma, ince doğranmış soğan, tuz ve karabiberi
karıştırın.
Dinlenmiş hamuru bezelere ayırdıktan sonra her bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde hafif unlayarak açalım. Açtığım bezeleri yağlayarak üst üste koyduktan sonra elinizle çekerek hamuru büyütelim. Ve çekiştirerek el yardımı ile inceltebildiğimiz kadar inceltelim.
Kıymalı harcı uzunlamasına içine yaydıktan sonra küçük parçalar halinde kesiyorum. Sarma işlemi bittikten sonra yaklaşık 3 cm genişliğinde kesip tepsiye diziyorum. Bütün bezelere aynı işlemi yaptıktan sonra yağladığım fırın kabına diziyorum. Tepsiye dizdiğim mantıların üzerini yağlayarak önceden ısıtılmış fırında pişiriyorum.
Fırından çıkınca üzerine yoğurtlu servis yapın. Finalde mantımız sarımsaklı yoğurtla buluşunca değmeyin lezzetine… Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder