İzmir Karaca Otel’de 1 Eylül Perşembe günü Süt Kongresi düzenlendi.
Süt Kongresi eğitim seminerlerin ilk gününde açılış konuşmasını Ankara Üniversitesi Süt Teknoloji Bölümünden Prof. Dr. Barbaros Özer yaptı. Özer, Süt ürünlerinde kaliteye etki edebilecek hammadde ve proses kaynaklı riskler konusunu ile hijyenik üretimlerde zorlama ilkelerini ele aldı.
Ayrıca süt konresi’nde iş yerlerinin temizliği, üretimde
verimliliği konuşuldu.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Karma Grup
tarafından gerçekleştirilen Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği ASÜD ve
SETBİR tarafından desteklenen “Süt Akademisi” eğitim seminerlerinde küf,
bakterilerden arınma, arıtma ve korunma yolları ile birlikte firmalarında daha
verimli üretimleri de ele alındı. Eğitimlere İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Karya
Grup, Süt Akademisi Grup ve Ziraat Mühendisleri Grup gibi sivil toplum
kuruluşları katkı sağladı.
Süt ve süt ürünleri, gıda güvenliği, çiğ süt kalitesi ve
proses teknolojisi gibi konularda düzenli akademik eğitimler düzenleyen Süt
Akademisi eğitim serileri sektör profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşti.
Tarım İzmir İl Müdür Yatırımcısı Oktay Darcan’da başta
coğrafi işaretli ürünler olmak üzere bakanlıkça gıda güvenliğine önem
verdiklerini söyledi. Ürünlerin sürdürülebilir olması işletmelerin bu
doğrultudaki çalışmalarını yerinde takip ettiklerini belirtti. Çiğ süt kalitesi
ve proses teknolojisi seçiminin son ürün kalitesine etkileri, süt hijyeni, süt
endüstrisinde kalite kontrol ve AR-GE ve projelendirme başlıklarında dört
modülden oluşan akademi eğitimlerine ülke çapında büyük süt üreticilerinin
ilgili birimlerinden mühendisler, yetkililer katıldı.
“Türkiye’de büyük süt
üreticileri riski minimize etmiş durumdalar”
Süt ve süt ürünleri, gıda güvenliği, gıda işletmelerinde
hijyenik tasarım konularında eğitmenlik yapan ve uluslararası akreditasyonu
olan Prof. Dr. Barbaros Özer “Bu eğitimlerin amacı süt sektöründe çalışan
profesyonellerin, bizce var olduğunu tahmin ettiğimiz teknik, akademik bilgi
eksikliğini kapatmak, onlardan gelebilecek eğitim taleplerini değerlendirip
yeni modüller oluşturmak. Güncel sorunlar üzerinden modeller geliştirerek,
karşılıklı interaktif bir eğitim süreci aslında yaptığımız. Bu süreç içerisinde
sahadaki arkadaşlarımızın taleplerini, pratiklerini görüyoruz. O pratiklere
göre Süt Akademisi olarak biz de kendi eğitim modüllerimizi örnekliyoruz” diye
konuştu.
Her çeşit ürünün
üretildiği bir coğrafyayız
Süt Akademisi olarak eğitimler düzenlediklerinin altını
çizen Özer “Biz her çeşit ürünün üretildiği bir coğrafyayız. Süt işletmelerimiz çok geniş bir ürün
segmentine sahip. Dolayısıyla her ürün ve hatta ayrı bir sorun, ayrı bir
iyileştirme ihtiyacı olabiliyor. Hiçbir sorun olmasa bile üretim maliyetlerini
düşürme, daha kaliteli üretme, ihracata giden ürünlerde spesifik taleplere göre
yeni modifikasyonlar yapma gibi konularda karşılık fikir alışverişi yapıyoruz” ifadelerine
yer verdi.
Karma Grup İş Geliştirme Direktörü Zuhal Başaran ise “20 yıl boyunca uluslararası firmaların süt gruplarında çalıştım. Çiğ sütün pastörizesi ve oradan yoğurt elde etme, yoğurdun istediğiniz özelliklere gelmesini sağlamak aşamalarında ciddi bir mühendislik gerekiyor. Doğru ekipman, doğru insan kaynağı, doğru yöntem… Bunların tamamı bir arada olmadan istediğiniz ürün ortaya çıkmıyor. Yoğurt yapmanın çok basite alınmaması gerekiyor. Arkasında gerçekten ciddi bir süreç, emek, çalışma söz konusu’ dedi.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder