30 Ağustos 2018

Kavurucu Sıcakta Ekmek Mücadelesi..


Sıcak havanın en yoğun hissedildiği bugünlerde sıcaklığın 40 derecelerde olduğu İzmir’de, bu durum birçok meslek grubunu etkilerken, fırın işletmecilerini ise daha fazla sıkıntıya sokuyor.
İzmir’in Namazgah semtinde fırın işleten Varol Fuat BİRLİK kendi fırınında çalışıyor. Varol Fuat BİRLİK ile fırıncılık hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
“12 Haziran 1961 yılında İzmir’in Namazgah semtinde doğdum. Aslen Rize Pazarlıyız. İlkokulu Namazgah semtinde “Kemal Atatürk” ilkokulunda okudum. Ortaokulu Hürriyet Ortaöğretimde okurken yarım bıraktım. Çünkü fırıncı olmak istiyordum. Babam okula devam etmemi çok istedi. Fakat ben fırıncı olmaya karar vermiştim. Aile işletmemiz olan fırınımızda işe başladım.”

Fırıncı esnafının ne gibi sorunları bulunmaktadır?
“Fırıncılık zor bir meslek. Hafta sonu tatilimiz yoktur. Bayramlarda bile çalışırız. Dinlenmek için zamanımız kalmaz. Çok sıcaklarda eleman bulmakta sorun yaşıyoruz. Bu işi yapmak istemiyorlar. Ustalar azaldı. Eskiden bakkallar ekmek satmazdı. Herkes mahallenin fırınından ekmeğini alırdı. Bir fırıncının ekmekten başka satabileceği bir ürün yok. Ama bakkallar ve marketlerin satabileceği çok ürün var. Şimdi marketler olsun bakkallar olsun İzmir’in her yerinden ekmek getirip satıyor. Kemalpaşa’dan, Salihli’den, Karşıyaka’dan, Eski İzmir’den birçok yerden ekmek getirtiyor. Biz ekmeğimizi kime satacağız.”

Eskiden bayramlar da fırın esnafı olmak nasıldı?
“Namazgah sokağının sakinleri olarak dayanışma ve yardımlaşma içindeydik. Eski bayramlarda hazırlıklar 1 hafta öncesinden başlardı. İkram edilecek tatlılar pastanelerden hazır alınmazdı. Baklava ve benzeri tatlılar mahallemizin kadınları tarafından evlerde yapılırdı. Hangi evde ne tatlısı yapılırdı, komşular bilirdi. Biz de fırınımızda pişirirdik. Bayram öncesi çok yoğun çalışırdık. İyi para kazanırdık. Şimdi kimse kimseyi tanımıyor.”
Kavurucu sıcaklara rağmen fırında çalışmak zor olmuyor mu?
“Ekmeklerin yanmaması için ustalar devamlı ocak başında bekliyor. Zaten fırın sıcak bir de üstüne kavurucu yaz sıcakları eklenince işimiz tabi ki çok zor oluyor. Yıllardır bu işi yaptığımız için alışıyoruz.”
Fırın işletmecilerinin en büyük sorunlarından biri çalışma saatleri. Bu konu hakkında neler söyleyebilirsiniz?
“Çok uzun saatler çalışıyoruz. Uzun çalışma süreleri fırıncıların en büyük sıkıntısı olan eleman sorunu yaşamasının nedenlerinden biridir. Yaptığımız iş çok ta yorucu. Hafta sonu tatili, bayram tatili, yeni yıl tatili, sıcak, soğuk, kar, tipi fark etmez. Fırıncı esnafı olarak müşterilerimizin ekmeğini temin etmek zorundayız. Gece çalışmalarımız, uzun mesailerimiz oluyor. Gece 12.00 de hamur yoğurmaya başlarız. Sabah sıcak ekmekler çıkar. Bu kadar çok çalışmamıza rağmen para kazanamıyoruz. Ekmek fiyatı 1.25 kuruş. Büyük marketlerden çok ucuza ekmek getirtiyorlar. Biz ekmeğimizi değerinde satamıyoruz. Zaten Namazgah semti çok göç aldı. Bırakın ekmeğimizi değerinde satmayı fırınımızda taze ekmek varken ucuz oluyor diye 40 kuruş’a bayat ekmek istiyorlar. Bu durum bizi çok kötü etkiliyor. Fırıncılık mesleğini bitirdiler.”

Son olarak neler söylemek istersiniz?
“Fırıncılık mesleği emek isteyen bir meslektir. Dedemiz zamanında “Namazgah Fırını”ndan rızkını kazanmış. Dedem ve babam zamanında fırınımız da maya satılırmış. Mayayı kendimiz üretirmişiz. Diğer fırıncılar bizden maya alırmış. Artık her şey makileneleşti. Bu işyerini bizde devam ettirmeye direniyoruz. Rızkımızı kazanmak için mücadeleye devam edeceğiz.”

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder