Sıcak
havanın en yoğun hissedildiği bugünlerde sıcaklığın 40 derecelerde olduğu
İzmir’de, bu durum birçok meslek grubunu etkilerken, fırın işletmecilerini ise
daha fazla sıkıntıya sokuyor.
İzmir’in
Namazgah semtinde fırın işleten Varol Fuat BİRLİK kendi fırınında çalışıyor.
Varol Fuat BİRLİK ile fırıncılık hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Bize kısaca kendinizi tanıtır
mısınız?
“12 Haziran
1961 yılında İzmir’in Namazgah semtinde doğdum. Aslen Rize Pazarlıyız. İlkokulu
Namazgah semtinde “Kemal Atatürk” ilkokulunda okudum. Ortaokulu Hürriyet
Ortaöğretimde okurken yarım bıraktım. Çünkü fırıncı olmak istiyordum. Babam
okula devam etmemi çok istedi. Fakat ben fırıncı olmaya karar vermiştim. Aile
işletmemiz olan fırınımızda işe başladım.”
Fırıncı esnafının ne gibi sorunları
bulunmaktadır?
“Fırıncılık
zor bir meslek. Hafta sonu tatilimiz yoktur. Bayramlarda bile çalışırız.
Dinlenmek için zamanımız kalmaz. Çok sıcaklarda eleman bulmakta sorun
yaşıyoruz. Bu işi yapmak istemiyorlar. Ustalar azaldı. Eskiden bakkallar ekmek
satmazdı. Herkes mahallenin fırınından ekmeğini alırdı. Bir fırıncının ekmekten
başka satabileceği bir ürün yok. Ama bakkallar ve marketlerin satabileceği çok
ürün var. Şimdi marketler olsun bakkallar olsun İzmir’in her yerinden ekmek
getirip satıyor. Kemalpaşa’dan, Salihli’den, Karşıyaka’dan, Eski İzmir’den
birçok yerden ekmek getirtiyor. Biz ekmeğimizi kime satacağız.”
Eskiden bayramlar da fırın esnafı
olmak nasıldı?
“Namazgah
sokağının sakinleri olarak dayanışma ve yardımlaşma içindeydik. Eski
bayramlarda hazırlıklar 1 hafta öncesinden başlardı. İkram edilecek tatlılar
pastanelerden hazır alınmazdı. Baklava ve benzeri tatlılar mahallemizin
kadınları tarafından evlerde yapılırdı. Hangi evde ne tatlısı yapılırdı,
komşular bilirdi. Biz de fırınımızda pişirirdik. Bayram öncesi çok yoğun
çalışırdık. İyi para kazanırdık. Şimdi kimse kimseyi tanımıyor.”
Kavurucu sıcaklara rağmen fırında
çalışmak zor olmuyor mu?
“Ekmeklerin
yanmaması için ustalar devamlı ocak başında bekliyor. Zaten fırın sıcak bir de
üstüne kavurucu yaz sıcakları eklenince işimiz tabi ki çok zor oluyor.
Yıllardır bu işi yaptığımız için alışıyoruz.”
Fırın işletmecilerinin en büyük
sorunlarından biri çalışma saatleri. Bu konu hakkında neler söyleyebilirsiniz?
“Çok uzun
saatler çalışıyoruz. Uzun çalışma süreleri fırıncıların en büyük sıkıntısı olan
eleman sorunu yaşamasının nedenlerinden biridir. Yaptığımız iş çok ta yorucu.
Hafta sonu tatili, bayram tatili, yeni yıl tatili, sıcak, soğuk, kar, tipi fark
etmez. Fırıncı esnafı olarak müşterilerimizin ekmeğini temin etmek zorundayız.
Gece çalışmalarımız, uzun mesailerimiz oluyor. Gece 12.00 de hamur yoğurmaya
başlarız. Sabah sıcak ekmekler çıkar. Bu kadar çok çalışmamıza rağmen para
kazanamıyoruz. Ekmek fiyatı 1.25 kuruş. Büyük marketlerden çok ucuza ekmek
getirtiyorlar. Biz ekmeğimizi değerinde satamıyoruz. Zaten Namazgah semti çok
göç aldı. Bırakın ekmeğimizi değerinde satmayı fırınımızda taze ekmek varken
ucuz oluyor diye 40 kuruş’a bayat ekmek istiyorlar. Bu durum bizi çok kötü
etkiliyor. Fırıncılık mesleğini bitirdiler.”
Son olarak neler söylemek istersiniz?
“Fırıncılık
mesleği emek isteyen bir meslektir. Dedemiz zamanında “Namazgah Fırını”ndan
rızkını kazanmış. Dedem ve babam zamanında fırınımız da maya satılırmış. Mayayı
kendimiz üretirmişiz. Diğer fırıncılar bizden maya alırmış. Artık her şey
makileneleşti. Bu işyerini bizde devam ettirmeye direniyoruz. Rızkımızı
kazanmak için mücadeleye devam edeceğiz.”
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder