7 Ekim 2018

“Komşu mutfaklar” konulu söyleşi yapıldı


İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği “Mavibahçe Gastronomi Festivali” dopdolu programıyla katılımcılara güzel ve keyifli saatler yaşattı.
7 Ekim Pazar günü “Mavi Bahçe Teras”ta Ege Gastronemi Turizmi Derneği Başkanı ve Profesyonel Turist Rehberi Serdar Çelenk’in komşu mutfaklar isimli söyleşisi ilgi gördü. Sunum Samos kahvaltısını anlatan bir film gösterimi ile başladı.

Serdar Çelenk, Türk mutfağı ile Yunan mutfağı’nın birbirlerine çok benzediğini söyleyerek şu ifadelere yer verdi. Turist rehberi olarak çok uzun yıllardır birçok ülkeyi gezdim. Son üç yıldır Yunan adalarından Samos’a gidiyorum. Samos adası bir huzur adası, ada halkı çalışmak için yaşamıyor, yaşamak için çalışıyor. Bizim 40 yıl önceki güzelliklerimizi yaşıyorlar. Çok yeşil bir ada. Adanın en büyük geliri tarım. İkinci olarak turizm daha sonra balıkçılık geliyor. Deniz ürünleri çok fazla, ahtapot ve kalamar salata olarak tercih ediliyor. İçeceklerde Uzo’nun yanı sıra adanın şarapları mutlaka denenmeli.

Dillerimiz çok farklı görünse de okuyunca dikkat ederseniz özellikle yemekler çok tanıdık. Mousakka, homous, dolmades, caciki gibi yemeklerin tatları da çok değişik gelmiyor. Biraz farklılık gösterse de tanıdık gelen tatlar.  
Dil dahil pek çok şeyleri bize benziyor. Bizim kültürümüze çok yakınlar. Zeybekiko, kasabiko, aptaliko gibi halk oyunları bizim oyunlarımıza benzerlik gösteriyor, şeklinde konuştu.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder