İzmirlilerin
yoğun ilgi gösterdiği “Mavibahçe Gastronomi Festivali” dopdolu programıyla
katılımcılara güzel ve keyifli saatler yaşattı.
7 Ekim Pazar
günü “Mavi Bahçe Teras”ta Ege Gastronemi Turizmi Derneği Başkanı ve Profesyonel
Turist Rehberi Serdar Çelenk’in komşu mutfaklar isimli söyleşisi ilgi gördü. Sunum
Samos kahvaltısını anlatan bir film gösterimi ile başladı.
Serdar
Çelenk, Türk mutfağı ile Yunan mutfağı’nın birbirlerine çok benzediğini söyleyerek
şu ifadelere yer verdi. Turist rehberi olarak çok uzun yıllardır birçok ülkeyi
gezdim. Son üç yıldır Yunan adalarından Samos’a gidiyorum. Samos adası bir
huzur adası, ada halkı çalışmak için yaşamıyor, yaşamak için çalışıyor. Bizim
40 yıl önceki güzelliklerimizi yaşıyorlar. Çok yeşil bir ada. Adanın en büyük
geliri tarım. İkinci olarak turizm daha sonra balıkçılık geliyor. Deniz
ürünleri çok fazla, ahtapot ve kalamar salata olarak tercih ediliyor. İçeceklerde
Uzo’nun yanı sıra adanın şarapları mutlaka denenmeli.
Dillerimiz çok farklı görünse de okuyunca
dikkat ederseniz özellikle yemekler çok tanıdık. Mousakka, homous, dolmades,
caciki gibi yemeklerin tatları da çok değişik gelmiyor. Biraz farklılık
gösterse de tanıdık gelen tatlar.
Dil dahil
pek çok şeyleri bize benziyor. Bizim kültürümüze çok yakınlar. Zeybekiko,
kasabiko, aptaliko gibi halk oyunları bizim oyunlarımıza benzerlik gösteriyor,
şeklinde konuştu.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder