Sacide ARABAĞ, “Çınarlarımız Emeklerimiz Kültürümüz” fotoğraf sergisinin açılışı 11 Kasım Pazartesi günü İzmir Ticaret Odası Sergi Salonunda yapıldı. Sergi açılışına çok sayıda sanatsever katıldı.
Sergiye ilişkin İzmirde Haber’e değerlendirmelerde bulunan Sacide Arabağ, Fotoğraf nedir? sorusuna verilen yanıtlardan bazıları “anı yakalamak” “zamanı durdurmak” “belgelemek” olarak bahsedilebilir.
İçinde yaşadığımız dünya, şehrimiz, mahallemiz, evlerimiz, insanlarımız değişiyor. Zaman hızla akıp geçiyor, hayat ellerimizin arasından kayıp gidiyor, diyerek sözlerine şöyle devam etti.
“Dedemin babası ve kardeşleriyle yaklaşık 80 yıl önce çekilmiş olduğu o aile fotoğrafına baktıkça hep duygulanırım. Babamın dedesini sadece bu fotoğraftan ve anlatılan hikayelerden tanıyorum. İyi ki o fotoğrafı çekmişler, o anı belgelemişler. Benim kızım, yeğenlerim ve onların çocukları da bu fotoğrafa bakıp onları tanıyacak.
Babamın dedemin doğduğu ev hala duruyor, atadan toruna nesilden nesile neler yaşandı o küçücük evde. Bizden sonraki kuşaklara aktarılacak o kadar çok değerlerimiz, geleneklerimiz var ki.
Aşkla ilmek ilmek dokunan Yağcıbedir halılarımızı, kökleriyle sımsıkı toprağına tutunmuş ve dalları yapraklarıyla başı göklere değen yüce çınarlarımızı, yemyeşil yaylalarımızı, mis gibi zeytinyağımızı ve sabunlarımızı, bereketli ovalarımızı, düğünlerimizi, coşkularımızı yaşadığımız zeybeklerimizi, bereketli düğün ve hayır sofralarımızı, ebe çöreklerimizi, çığırtma yemeğimizi, törenle yapılan keşkeklerimizi, başımızın tacı ve her biri ulu çınar ağacı olan büyüklerimizi…
Dikili’de (İzmir) Yağcıbedir yörüklerinin yaşadığı Kocaoba, Mazılı, Kıroba, Demirciler, Yenice, Samanlık ve Çağlan köylerinde bunların bir kısmını belgelemek istedim.
Bu köylerde kıymetli Yağcıbedir halılarını dokuyanların sayısı öyle azaldı ki. Çok değil birkaç yıl sonra muhteşem kök boyalarıyla boyanmış, en güzel yünlerden yapılan, yüzyıllar boyunca dayanan ve ilk günkü gibi pırıl pırıl olan bu halılar üretilemeyecek. Bizlerin bu yöre insanlarının hepsinin evinde olan, çeyizlerin olmazsa olmazı bu kadar kıymetli halılarımız yok olup gidecek. Bir şeyler yapmak lazım. Farkındalık oluşturmak lazım. Kadın girişimi üretimi kooperatifi olur ise kadınlarımız yeniden tezgahların başına geçer, muhteşem bir müzik ritmi ile kirkitlerini neşe içinde vururlar ilmeklerin üzerine. Tıpkı bu halının öyküsünü oluşturan yörük obasının aşık genç kızı gibi.
Bir hayalimiz var: Köydeki yıkılmaya yüz tutmuş okulu onarıp onu halı okulu yapmak.
Bu serginin amacı da budur.
Değerlerimize sahip çıkalım, koruyalım, yaşatalım ki yarınlarımıza ışık olalım” diye konuştu.
“Çınarlarımız Emeklerimiz Kültürümüz” fotoğraf sergisi ilk sergileme, 30 Ağustos – 01 Eylül 2019 Dikili Kültür Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali’nde sergilendi. Daha sonra 06-07 Kasım 2019 Dikili Çandarlı Kültür Evi ve 11-15 Kasım 2019 İzmir Ticaret Odası Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluştu.
Sacide Arabağ kimdir?
1968 Dikili – İzmir doğumlu, evli ve Pınar’ın annesidir. İlk orta ve lise eğitimini Dikili’de tamamlamıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü mezunudur. Özel sektörde İnsan Kaynakları Yöneticisi olarak çalışmış ve 2017 yılında emekli olmuştur.
Fotoğraf eğitimine kızının yönlendirme ve desteği ile başlamıştır. Temel ve İleri Seviye Fotoğraf Eğitimini Cengiz Özer Eğitim Merkezi’nde Mayıs 2013‘de tamamlamıştır. Daha sonraki dönemde Dijital Fotoğraf İşleme Teknikleri eğitimini de tamamlamıştır. Eğitim Merkezinin Uygulama Sınıfı üyesi olup öğrenmeye devam etmektedir. Ayrıca Açık Öğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünden Haziran 2019‘da Onur derecesiyle mezun olmuştur.
Türkiye’nin ilk özel fotoğraf kursu olan Cengiz Özer Eğitim Merkezi’nde Sayın Cengiz Özer ve oğlu Sayın Dr. Özgün Özer’in öğrencisi olmaktan onur duyar.
Sayın Dr. Özgün Özer önderliğinde karma ve özel proje sergilerinde 20 adet eseri ile katılım sağlamıştır.
“Çınarlarımız Emeklerimiz Kültürümüz” Sergisi fotoğrafçının ilk bireysel sergisidir.
Gelecek dönemlerde gönüllü projelerde yer alarak fotoğraf sanatına katkıda bulunmayı amaç edinmiştir.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder