12 Kasım 2019

Koleksiyoner Fatih Koç; Sandıktaki Çeyizleri Gün Yüzüne Çıkarıyorum


Karaca Kültür Merkezinde düzenlenen “Butik Antika Fuarı” antika meraklılarının buluşma noktası haline geldi.

Koleksiyonerlerin yoğun ilgi gösterdiği “Karaca Butik Antika Fuarı”nda stant açan Fatih Koç 30 yıldır Antika ve Koleksiyon işiyle uğraştığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti;

Hakkariliyim, Van’da büyüdüm. İstanbul’da yetiştim şu an Balıkesir’de yaşıyorum. Antika ve Koleksiyon işi ile uğraşıyorum. Uzun yıllar İstanbul Kapalı Çarşı, Kuşadası, Antalya, Kaleiçi, İzmir’de Antika üzerine çalışmalarım oldu.

İzmir’de düzenlenen “Karaca Butik Antika Fuarı” çok güzel bir organizasyon. Ben ilk kez katılıyorum ve memnun kaldım. Daha önce düzenlenen organizasyona katılan arkadaşlarım tavsiye ettiler, biz de katılma kararı aldık. Özellikle “Karaca Kültür Merkezi” Sanat Sorumlusu Meryem Hanım’a katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. “Karaca Butik Antika Fuarı” antika ve koleksiyonerler’de özellikle çok eski olan bu işte tecrübeli kişileri bularak bir araya getiriyor. Bizim bugün burada olma sebeplerimizden biri bu.

Gelenek ve göreneklerimizde mutlaka çeyiz vardı

Gelenek ve göreneklerimizin yok olmaması için 1940 yıllardan başlayarak eski çeyiz sandıklarında bulunan geleneksel el işlemelerini sergiliyorum. Sandıklarda unutulmuş el işlerini gün yüzüne çıkarmak için topluyorum ve meraklılarına ulaştırıyorum.

Eskiden genç kızların çeyiz sandıkları olurdu. Evlendikten sonra bu sandık götürülür ve başköşede dururdu. Beşikteyken annesi ona el emeği göz nuru çeyizleri hazırlamaya başlardı. O çok değerli eşyalar kız evlenirken bu sandıkta gelir ve saklanırdı. Gelenek ve göreneklerimizde mutlaka çeyiz vardı. Özel işlemeli danteller, yazmalar, tülbentler, kanaviçe işlemeleri, etamin işlemeleri özenle saklanırdı. Bu işlemeler şimdiki gibi lamba ışığında yapılmazdı. Gaz lambası ışığında kız gelin olana kadar işlenirdi.

Eski para keseleri mutlaka kız çeyizlerinde olurdu. Bugün stantta para keseleri, kanaviçe yatak örtüleri, seccadeler de var. Ziyaretçilere eski kültürlerimizi de burada anlatıyorum.

Günümüzde çeyiz yok. Genç kızlarımız okul ve iş hayatı derken çarşı-pazardan hazır alıyor her şeyi. Sandık çeyizleri kalktı. Hobi olarak veya meraklısı olan kişilere eski çeyizleri araştırıp bularak yardımcı olmaya çalışıyorum.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder