16 Kasım 2019

Kültür Sanat Söyleşilerinde Viyola Konuşuldu


İzmir Araştırmaları Derneği Kültür-Sanat söyleşileri kapsamında “Bir Çalgı Bir Usta” etkinliği düzenledi. 16 Kasım Cumartesi günü gerçekleşen etkinlik Hisarönü Mirkelam Han’da gerçekleşti.

Açılış konuşmasını İzmir Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Cevher yaptı. Hakan Cevher, bugün “Bir Çalgı Bir Usta” etkinliğimizde Viyolayı konuşacağız ve sesini duyacağız. İzmir’li çok değerli iki sanatçımız Manolya Şensesli ve Mustafa Şekerli bizlere merak ettiklerimizi anlatacak ve keyifli dinletileri olacak, dedi.

TRT Sanatçıları Viyola Manolya Şensesli ve Ritim Saz Mustafa Şekerli’nin konuk olduğu etkinlik, önce kısa bir dinleti ile başladı.


Sanatçı Manolya Şensesli, viyolanın yaylı çalgılar içinde kemandan sonra en önemli yere sahip olduğu ifadelerine yer vererek sözlerine şöyle devam etti. Viyolada kemandan daha çok parmakların aralarını açmak gerekiyor. Fizik yapısı olarak kemana benzer fakat kemandan biraz daha uzun ve geniştir. Viyolanın gelişim tarihi çalınış pozisyonlarına göre günümüzdeki gibi omuzda çalınanlara viola da braccio ve diz üstü çalınan viola da gamba olarak ikiye ayrılıyordu. Viola da gamba zaman içinde yok olmuş. Viola da braccio ailesi şu anda yaylı çalgılar olarak günümüze kadar gelmiştir.

Geçmişte viyola ön plandaymış. 18. yy’dan sonra kemanın gelişimi artmıştır” diye konuştu.   

“Bir Çalgı Bir Usta” etkinliği izleyenlerden bol alkış aldı.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder