8 Kasım 2019

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk Karma Resim Sergisi II” açıldı


Karaca kültür merkezi çok güzel bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor.
Atatürk’ün şimdiye kadar hiç sergilenmemiş ve belki de hiç görülmemiş onlarca karikatürlerinin derlendiği günümüz Atatürk’üne ait ressamlardan yağlı boya, sulu boya, minyatür dallarından oluşan, aralarında Emel Ağar, Yasemin Ademoğlu, Filiz Demirbilek, Ahmet Dut, Aliye Kükrer, Gülsüm Söğüt, Serkan Ergün, Sevil Bekiş, Sevgi Zafer, Gülden Gener, Ebru Özbenli, Mustafa Bardakçıoğlu’nun eserlerinin bulunduğu “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Karma Resim Sergisi II” milli mücadele döneminin şimdiye kadar belki de hiç araştırılmamış yönüne ışık tutuyor.

Karaca Kültür Merkezi Sanat Sorumlusu Meryem İpek’in yaptığı açılış konuşmasında;

“Mustafa Kemal Atatürk; milli mücadelenin kazanılmasını sağlayan komutan Cumhuriyeti kuran devrimlerle bir ulusun kaderini değiştiren büyük devrimci, yeni bir ülke yaratan ve onun “ilelebet payidar” kalmasını sağlayacak alt yapıyı oluşturan büyük devlet adamı. Tüm bu gerçekleştirdikleri ile milletin gönlünde taht kurmuş büyük bir lider.

Onun askeri dehasından komik politikalara Çankaya ve Dolmabahçe de kurulan sofralardaki sohbetlerinden dil ve tarih konusundaki görüşlerine hatta aşk hayatına kadar her yönünü inceleyen binlerce çalışmaya rastlamak mümkün, oysa Atatürk karikatürleri Atatürk’ün alışık olmadığımız bir açıdan yansıtmalarının yanında yakın tarihimiz ile ilgili önemli bilgiler verecek belgelerdir.

Atatürk’ü heykellerde özenle seçilmiş fotoğraflarda banknotlarda görmüş bizler için yaşadığı dönemde yayınlanmış karikatürleri çok ilginçtir. Çoğumuzun bu karikatürlerin varlığından bile haberi yoktur. Özellikle 1920’li yıllarda Atatürk’ün yüzlerce karikatürü yayınlanmış üstelik aklımıza bile gelmeyecek şekillerde kiminde boksör kiminde güreşçidir. Kiminde elinde süpürge yerleri süpürürken çizilmiş diğeri elinde ıskata ile bilardo başında gösterilmiştir. Hatta hindi ve horoz olarak da karikatürü çizilmiştir.

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk Karma Resim Sergisi II” araştırmacı yazar İsmail Şen’in 1919 ile 1938 yılları arasında 50 kadar süreli yerli ve yabancı mizah yayınını inceleyip tarayarak Osmanlıcadan en yabancı dillerden Türkçeye çevirisi yapılarak oluşturulmuş bir sergidir. Uzun yıllar süren bu çalışmadan oluşmuş böylesi belgelerin kütüphanelerin tozlu raflarında kalmamaları için hazırlanan toplam 50 eserden oluşan bu sergi “Karaca Kültür Merkezi”nde 6 Kasım-20 Kasım tarihleri arasında sergilenecek” dedi.  


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder