3 Kasım 2019

Sanata dönüşen hobi


İzmir’li Mobilya Teknikeri Cengaver Akbaş ile hobi amaçlı gemi maketleri ile başladığı çalışmalarını daha sonra ahşaba şekil vererek farklı yöre mimarilerini yansıtan evlerini ve hediyelik eşyalarını nasıl sanata dönüştürdüğünü konuştuk.

Bize kendinizden bahseder misiniz?

1941 doğumluyum. Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü okudum.  Yıllardır mobilya işiyle uğraştım. 2004 yılında geçirdiğim bir hastalıktan dolayı bir süre işimi yapamadım. Evimin bodrum katını atölyeye çevirerek hobi amaçlı ahşap çalışmaları yapmaya başladım. Bir arkadaşım ısrarla gemi maketi yapmamı istiyordu. Benim işim doğramacılık ben nasıl yaparım gemi maketini diyordum. Yaparsın deyince, bir gemi nasıl yapılır önce onu araştırdım. Karinası, eğrileri, sarması hepsini inceledim. Ahşap gemi maketini yapmaya başladım. Sabah atölyeme giriyordum, akşama kadar durmadan çalışıyordum. İlk olarak küçük gemi maketi yaptım. Çok keyif aldım. Sonra uzunluğu 160 cm. yüksekliği 120 cm. olan gemi maketini yaptım. Geminin içerisinde masa, sandalye gibi olması gereken her şey var. İçindeki eşyalar dahil gördüğünüz her şey benim el emeğim. 3 buçuk aylık süren bir çalışma sonucu gerçekleşen gemi maketi benim bir parçam oldu. Gemi maketi için satın alma talebinde bulunan olursa çok zor da olsa satmayı düşünürüm. Fakat kendimden bir parça gitmiş gibi üzülürüm.

Ahşap çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Atölyeme girersem bütün günümü çalışarak geçiriyorum. Safranbolu ev, yazlık ev çalışmalarımda evin kolonları, mutfağı, evin içi, dışı, gölgelik anlamına gelen perguleleri gibi ev maketinde olan her şeyi kendim tasarlıyorum.

Süs eşyası olarak çalıştığım bisikletler de tamamen ahşap. Tekerleklerin tellerini kürdandan yapıyorum. Onun dışındaki her şey kendi eserim. Kalıpla çalışıyorum. Çünkü tekerlekler eşit olmazsa yalpalanır.

Çamurluklar düz ağaçtan kesilip 15 gün kadar suda ıslatılıp bekletiliyor. Son gün kalıba çekeceğim zaman birkaç saat sıcak suda kaynatılıyor. Daha sonra demir kalıp içerisinde kıvrılıp 5 gün kadar kurumasını bekliyorum. Çamurluklar böyle oluyor. Kadroları, maşası, pompası, farı için ayrı çalışıyorum. Her bir parçayı kendim hazırlıyorum. Bazı yerleri çam bazı yerleri Gürgen ağacının ufak kalas parçalarını alıyorum. Onları kesiyorum. Monte ediyorum. Monte ederken hızlı yapıştırıcı kullanıyorum. Süs eşyası olarak görülen küçük bir bisiklet için bile çok emek veriyorum.

Ürettiğiniz eserlerle ilgili bilgi almak isteyen veya satın almak isteyenler size nasıl ulaşabilir?

Ahşap çalışmalarını satın almak isteyenler facebook Cengaver Akbaş sayfasından bana ulaşabilirler. Ayrıca sayfamda çalışmalarımın fotoğraflarını paylaşıyorum.  


İleriye yönelik projeleriniz nelerdir?   

Lokomotif yapmayı planlıyorum. Çamlık lokomotif müzesini gezdiğim bir gün lokomotif çalışabilirim kararına vardım. Çok zor bir eser olacak fakat şimdiki hedefim bu. Ayrıca tüm eserlerimi bir arada sergilemeyi de düşünüyorum.

Eserlerinizi şu zamana kadar nerelerde sergilediniz?

Kuşadası İbramaki Sanat Galerisinde ve Güzelbahçe’de eserlerimi sergileme imkanım oldu.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder