Bahar ayları geldiğinde, dağlardan toplanarak manav ve pazar yerlerinde satışına başlanılan ışkın otu sağlığa faydaları ile dikkat çekiyor.
Ege Vanlılar Federasyonu tarafından düzenlenen Van tanıtım
günleri kapsamında daha çok dağlık alanlarda yetişen Işkın Otu hakkında Yılmaz
ve Nurten Bitkin çiftinden bilgi aldık.
‘Işkın, ekşi bir tada sahiptir. Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri içerisinde muz olarak tanımlanan Işkın Otu, kahverengi ve kırmızı çiçeklere sahiptir. Mucizevi bir bitki olan Işkın, sağlık için faydaları saymakla bitmez. Yüksek yerlerde yetişen Işkın otunun toplanma işlemlerinin biraz zor olduğunu söylemek mümkün. Çiğ olarak tüketiliyor. Çağla badem tadına ve kivi tadına benzetirler.
Işkın Otunun
faydaları
Işkın Otu, yüksek yerlerde yetiştiğinden her dönem değer
verilen bitkiler arasında yer almıştır. İnsan sağlığına faydaları kanıtlanmış
nitelikte olan Işkın Otu faydaları şöyle.
Kanser ve lösemi gibi ağır hastalıklarda tedavi maksadıyla kullanılabiliyor. Işkın Otu, hücreleri sürekli olarak yenilediği için bu anlamda çok büyük faydaları bulunuyor. Yorgunluk, grip, böbreklerde rahatsızlık gibi sorunların yaşanması durumunda, Işkın Otu tercihler arasında yer alabiliyor. Şeker hastaları şifalı olduğu için tercih ediyorlar, bunun dışında faydaları çok saymakla bitmez’ diye konuştular.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder