Kurban bayramının temmuz sıcaklarına denk geldiği bu günlerde, bayramda ne tatlısı yapacağını düşünen hanımlar hem hafif hem de tatlı keyfini yaşatacak tatlıları tercih ettiler.
Ramazan bayramın da olduğu gibi bu bayram da Yüksel ve Güngör Katırcıoğlu çiftinin Çeşmede yaşadıkları evlerine konuk oldum.
Kemalpaşa Armutlu doğumlu olan Yüksel hanım oldukça lezzetli
sütlü bir tatlı damla sakızlı muhallebi, bu bayram tercih ettiği bir tatlı
olmuş. Yüksel hanımdan bayram için neden bu tatlıyı tercih ettiğini ve tarifini
anlatmasını istedim.
‘Bir bayram geleneği olarak tatlı ikram etmek ailemizden
gelen bir adet. Bu sene kurban bayramı Temmuz ayına denk geldi. Sağlımıza da
dikkat etmek için ağır tatlı türlerini tercih etmedim. Torunlarımın ve bizi
ziyaret eden dostlarımız damla sakızlı muhallebi tatlımı çok beğenirler. Hem
hafif hem lezzetli olduğunu söylüyorlar. Çeşme’de yazlığımıza bayram
ziyaretimize gelen dostlarımız için beğenilen sakızlı muhallebi tatlısını
yaptım. Başta ailem ve arkadaşlarımız, komşularımız, akrabalarımız, dostlarımız
bayramlaşmak için geldiklerinde tatlı olarak ikram ettim ve çok beğenildi.
Nerede o eski
bayramlar
Biz aile olarak bayram geleneklerimizi elimizden geldiği kadar devam ettiriyoruz. Eşim ve ben büyük olarak Çeşme’de yazlığımızda ziyaretimize gelen akrabalarımızı ve dostlarımızı karşılıyoruz. Bayram çikolatamız ve kolonyamız masamızın üzerinde kapıdan bayram ziyaretimize gelenler için veya çocuklar için hazır. Sitemizin ismi Huzur sitesi. Biz de burada çok huzurluyuz. Genelde 60 yaş üzeri emekli 26 evden oluşuyor. Akademisyen, profesör, avukat, doktor, öğretmen, mali müşavir gibi komşularımızla çok iyi ve samimiyet içinde günlerimiz geçiyor. Herkesin geçmiş bayramını kutluyorum’ dedi.
Damla sakızlı
muhallebi için malzemeler;
Yarım paket margarin veya isteğe bağlı tereyağı, 1 bardak
un, 1 kilo süt, 1 bardak toz şeker, damla sakızı.
Yapılışı;
Un ile tereyağı veya margarini kavuruyorum. Sütü yavaş yavaş
ilave ediyorum. 1 bardak toz şekeri de ekliyorum. 1 kaşık toz şekerle damla sakızlarını döverek
ilave ettim. Tüm malzemeleri sürekli karıştırmak gerekiyor, topaklanmaması
için. Karıştırdıktan sonra tepsiye döktüm. Dolapta dondurduktan sonra keserek
servis yaptım. Üzerine Hindistan cevizi isteğe göre tarçın ile süsledim.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder