Her yörenin bir içli köfte tarifi vardır. Yöresel farklılıklar ile iki şekilde hazırlanır. Biri haşlama, diğeri ise kızartmadır.
Tadına doyum olmayan bir yemek olan içli köfte’nin Adana
yöresinin lezzetini tatmak için Osmaniye doğumlu Nuray Güneşli’nin evine konuk
oldum.
Dışı ayrı bir lezzet içi ayrı bir lezzet olan Adana usulü
haşlama içli köftenin lezzetli tarifini ve püf noktalarını Nuray Güneşli ile
konuştuk.
Gözünüz korkmasın, her güzelliğin bir zorluğu vardır. Biraz
zahmetli ama çok lezzetli olan bir yemek olan Adana usulü içli köftenin her
ayrıntısını sizinle paylaşmaya çalışacağım yapmayan kimse kalmasın diyerek
sözlerine başlayan Nuray Hanım şu bilgileri verdi;
“Annemin içli köftelerinin dışı incecik, içi ise bol yağlı
olurdu. Ben de iç harcımı annemden öğrendiğim gibi hazırlıyorum. Kıymayı suyunu
salıp çekene kadar kavurdum. Suyunu salıp çektikten sonra iç harcımızı
hazırlamaya soğanlardan başlayalım. Soğanı bol olmalı. 1 kilo kıyma için 1 kilo
soğan kullandım. Soğanları soyarak küçük küçük yemeklik doğradım. Soğanları
hazırladıktan sonra kıymayı tencereye katalım, sıvı yağ ve sonra tereyağını
ekleyelim. Tereyağı eridikten sonra soğanları ekleyelim, iyice kavuralım.
Soğanlar suyunu çekene kadar. Sonra salçasını, baharatlarını, tuzunu ekleyin. İç
harcımız iyice kavrulduktan sonra altını kapatalım. Soğumasını bekleyerek, biraz
ılındıktan sonra buzluğa koyuyorum. Ben buzlukta donana kadar bekletiyorum.
Donunca tamamdır.
Geçelim dışına önemli olan hamuru iyice yoğurmak macun gibi olması gerekiyor. İnce bulguru, irmiği yoğurma kabına alarak az salça kullandım. 1 yumurta ve baharatlarını ekledim. İyice yoğurdum. Günümüzde makinalar var fakat ben elimde yoğuruyorum.
Hamurumuz kıvam alınca açmaya başladığımızda dağılmadan
şekil almalı. Elimizle yuvarlayıp yuvarlak şekil verelim. İçli köftenin
şekillendirmeleri yöreye göre değişir. Hatay bölgesi sivri olur ve kızartılır.
Hamuru ince olsun diye makine da yapılır. Bizim yöresel köftemiz yuvarlak olur.
Üzeri biraz yüksek altı düz olur. İçli köfteleri hazırladıktan sonra
buzdolabında dinlendirdim. Daha sonra haşlamak için büyük bir tencereye su koyarak
haşladım. Köfteler suyun yüzüne çıkınca olmuş demektir. İçli köfteler
haşlanınca servis tabağına aldım. Bizim yöresel köftemizin nasıl yendiği
hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Bizim yöremizde içli köfteye çatal
değmez. Köfteleri elimizle yeriz.
Mutfakta olmayı çok
seviyorum
Ben evlenmeden önce evimizin en küçük kızıydım. Annem beni
mutfağa sokmazdı. Ailem anneannem tarafından Kafkas. Evlendikten sonra aile
yadigarı tarifleri kendi öğrendiğim tarifler ile birleştirerek yemekler yapmaya
başladım. Böylece kendi kültürümüzü de yaşatmaya çalışıyorum.
Yemek yapmayı ve özellikle aileme yedirmek en büyük keyfim. İki çocuğumu büyütürken yanlarında olmak onları sağlıklı beslemek, iyi bir terbiye vermek için çalışmayı düşünmedim. Eşim matematik öğretmeni. İyi bir anne ve eş olmak benim önceliğimdi. Evliliğimiz otuz seneyi geçti. Çocuklarımı büyütünce halk eğitimde kurslara gittim.
Küçük oğlum üniversite eğitimi için İzmir’e gelince eşim de
tayinini İzmir’e istedi. Diğer oğlum İnşaat mühendisi. Mesleği gereği İzmir’e
gelmek istemedi. Ben daha sonra eşimin sağlık sorunları nedeniyle bir sene
sonra İzmir’e geldim. İzmir’e yerleştik. İzmir’i seviyorum. En büyük isteğim
diğer oğlumun da İzmir’e gelmesi” diye konuştu.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder