29 Ocak 2023

Çile Köyü Kültür Ve Tabiatı Koruma Derneği Amacı; Çile Köyünün Kültürünü ve Tabiatını Koruma, Yaşatma ve Tanıtmak


2015 yılında Çile Mahallesi’nin (köy) korunması amacıyla kurulan Menderes Çile Köyü Kültür Ve Tabiatı Koruma Derneği Kurucu Başkanı Hamdi Akçeltik ile derneğin çalışmalarını konuştuk.

Çile köy doğumlu olan Akçeltik aynı zamanda bir doğa aşığı. 16 yaşında İzmir’e çalışmak için gidip çeşitli sektörlerde çalıştıktan sonra emekli olunca çok sevdiği Çile mahallesi’ne (köy) geri döner. Halen Çile mahallesindeki tek köy kahvesi olan Çile Köy Kahvesi işletmecisi olan Hamdi Akçeltik Menderes Çile Köyü Kültür Ve Tabiatı Koruma Derneği hakkında şu bilgileri verdi.


“Sözlerime öncelikler Derneğimizin kurulmasında düşüncelerine ve tavsiyelerine çok önem verdiğim dernek kurulmasında öncülük eden eski muhtarlarımızdan Yaşar Erdem abimizi rahmetle anarak başlamak istiyorum. Çile köyünün son yıllarda doğası katledilmeye başladı. Ormanlarımıza ev yapılmaya başlandı. Orman arazilerimizi korumak için dernek olmamız önemliydi. Bir grup Çile köylü olarak dernekleşme kararı aldık. Dernek kurulduktan sonra Çile’de yaşayan köylümüzün desteği çok önemliydi. Bütün köyümüzü tek tek gezdim ve üye yaptım. Derneğe üye yapmak çok zor. Amacımızı anlattım ve destek istediğimi söyledim. Köylümüzün desteğiyle büyüdük. Bütün köy halkımızla beraber çok konuda mücadele verdik ve vermeğe devam ediyoruz” dedi.

Derneğimizin katkılarıyla 500 yaşında köy kahvemizin içinde olan Dut ağacı korumaya aldık. Yine 500 yaşında olan Kara servi ağacını da korumaya aldık. Asırlık iki ağaç anıt ağaç olarak tescillendi ve tabelaları asıldı. Köyümüzün en önemli sembollerinden biri de 1590 yıllarından kalan camidir.

Çile köyümüzde bir başka güzeldir Cumhuriyet kutlamaları, 10 Kasım ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları. Kutlamalarımızı izlemek için çok kişi köyümüzü ziyaret eder. Bu özel bayramlarımızı kutlamaya devam edeceğiz.


Yeni parkurlar keşfetmeyi seviyorum

Menderes Belediyesi Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi de olan Akçeltik doğa da yeni parkurlar keşfetmeyi seviyor. Tarım ve turizm potansiyelini öne çıkaracak projeler geliştirmenin önemini de şu ifadelerle anlattı;

Son yıllarda emekliler köyümüze yerleşmeye başladı. Özellikle pandemi döneminde çok insan doğada yaşamayı tercih etti. Çile köyümüz de çok göç almaya başladı. Ormanlarımızdaki endişe verici kayıpları korumak için çalışmalarımız devam ediyor. Doğayı yok ederek yerine binalar yapılmaması önemli.

Çile köyümüzün doğası hala bozulmadı. Bu yüzden dağcılık kulüpleri tarafından çok ilgi görüyor. Parkur çok. Rotalar için hafta içi keşfe çıkıyorum. Gezdiğim yerleri not alırım. Her hafta sonu dağcılık kulüpleri gelir. Köy kahvesinde çaylarını içerek kahvaltı yaparlar. Belirledikleri rotalardan, orman içinden gruplara ayrılarak yürüyüş yaparlar. İsteyenler alışverişlerini de Çile köyümüzden yapabiliyor.

Çile köyü 4 kez Çile köyü ve Buca Atadak Dağcılık ile birlikte dağcılık şenliği düzenledi. Çevre şehirlerden gelen misafirler ve mahalle sakinleri aktivite dolu bir günler geçirmenin mutluluğunu yaşadık. Kadınlarımız bu tür etkinliklerde stantlar açarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Menderes’te başlıca en iyi yürüyüş rotaları;

Çile-Dededağı, Çile-Ataköy, Çile-Çukuraltı, Çile-Özdere, Çile-Sığındı dağı, Çile-Menderes, Çile-Maydanoz koyu, Çile-Ahmetbeyli, Çile-Zeytinköy parkurlardan bazıları.

 

Bu yıl Mayıs ayı gibi beşinci kez dağcılık şenliğini yapmayı düşünüyoruz. Buca Atadak Dağcılık ile toplantı yaparak tarih belirleyeceğiz. Gerekli yerlerden duyurularımızı yaparak tüm misafirlerimiz şenliğimize bekliyoruz.

Fahri av müfettişiyim

Ben fahri av müfettişi görevine de devam ediyorum. Şüpheli görülen kişileri takip edip, av suçu veya kabahati işlenmemesi için avcılara yasal avcılığın önemine ilişkin rehberlik yapıyorum. Av suçu/kabahati işleyenler hakkında delil teşkil edecek her türlü bilgiyi toplar, olay mahallinde bırakılan delil teşkil edecek sair eşyaları tespit ediyorum.

 İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder