28 Kasım 2024

Akdeniz pamuk yolu etkinliği gerçekleşti


İzmir’de gerçekleştirilen ve Akdeniz coğrafyasının pamuk sektöründeki öncü ülkelerinden Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Mısır’dan sektör temsilcilerinin katıldığı 7. Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliğinde dünya pamuk piyasasındaki son gelişmeler tüm ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla ele alındı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli;

“Dünya pamuk üretiminin yüzde 5’ini ve tüketiminin yüzde 7’sini gerçekleştiren Akdeniz coğrafyasındaki pamuk sektörü temsilcileri benzer sorun, dezavantaj ve avantajları yaşıyor. Ortak noktalarımız yanı sıra kendi ülkelerimizde edindiğimiz farklı tecrübelere de sahibiz. Bu buluşmada sadece yeni ticari iş birliklerinin kurulmasını değil, sektörün geleceğine ve sürdürülebilirliğine ilişkin tecrübelerin de paylaşılmasını arzu ediyoruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;

“Türkiye dünyanın güçlü ekonomik bölgelerinden olan Avrupa’ya en yakın ve en büyük pamuk ve pamuklu sanayi sektörüne sahip ülkedir. Avrupa ve yakın coğrafyasında, pamuk üretim, tüketim ve dış ticaretinde lider, dünyada ise en büyük 5’nci pamuk üreten ve 7’inci büyük pamuk tüketen ülkeyiz. Üretimimizin tüketimimizi karşılamaması nedeniyle de en çok pamuk ithal eden ülkeler arasında 5’inci sıradayız. Pamuğun temel ham madde olarak kullanıldığı tekstil ve konfeksiyon ihracatımız 33 milyar dolar seviyelerinde ve bunun yaklaşık 21 milyar dolarını Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Türkiye, geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu sektörün en önemli küresel oyuncularından birisi olmayı sürdürecek” diye konuştu.


Konuşmasında ‘Yüzde 100 Ege Pamuğundan Üretilmiştir’ ibaresinin, nihai ürünlerde pazarlama stratejisi olarak kullanıldığını hatırlatan Kestelli, Ege Bölgesi’nde üretilen pamuğun dünyanın en iyileri arasında yer aldığına dikkat çekti. Ege Bölgesi’ndeki pamuk üretiminin yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 200 bin ton olduğunu da aktaran Kestelli, “800 bin ton ile 1 milyon ton arasında değişen ülkemiz pamuk üretiminin gelecekte sürdürülebilir bir şekilde artırılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ousoultzoglou: “Rekabetçi olmak için sorumlu üretim yapmalıyız”

Akdeniz ülkeleri arasında pamuk sektöründe ticari ilişkilerin iyi şekilde kurulduğunu ve gelişmeye devam ettiğini dile getiren Yunan Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prodromos Ousoultzoglou, “Pamuk etrafındaki kültürel ve ticari mirasımız ve pamuk endüstrisini karakterize eden sorumluluk, ülkelerimizin paydaşlığı rekabet yaratmakta ve ortak bir geleceği teşvik etmektedir” dedi.

Pamukta son iki yılın zorlu geçtiğini ve 2025 yılının da sektör için kolay olmayacağını öngördüklerini dile getiren Ousoultzoglou, son yıllarda pamuk rekoltesini etkileyen iklim değişikliğinin yanı sıra pamuk piyasasında fiyatlardaki düşüşe rağmen talep sorunlarının sektöre zarar verdiğini, pamuğun tanıtılmasına, reklamının yapılmasına ve doğal ürünlerin desteklenmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Romero: “Sürdürülebilir su çalışmalarına ihtiyacımız var”

İspanya’daki pamuk üretiminde de en büyük düşüşün 2023 yılında yaşandığına dikkat çeken İspanya Ulusal Pamuk Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Paula Romero, 2024 yılı için üretimde iyileşme beklediklerini ama buna rağmen rekoltenin önceki yılların zirvelerine göre aşağıda kalacağını söyledi. Marketin kötülüğü, çevresel koşullar ve evrimleşen tarım politikalarının da etkilerine değinen Romero, “İspanya’da sürdürülebilir üretim ihtiyacı görülüyor. Su rezervuarımızın sınırlı kapasitesi nedeniyle sulamaya ihtiyaç duyulan bölgelerde zorluklar yaşanıyor. Rezervuar ve pamuk üretiminde doğrudan bir ilişki var. İspanya’daki pamuk üretimi sorunlarına karşı koymak için stratejik planlar ve sürdürülebilir su yönetimi politikaları uygulamaları yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Uçak Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Onur Uçak da konuşmasında, çeşitli zorluklar ve fırsatlarla karşı karşıya kalındığını aktararak, sürdürülebilir, yenilikçi tarım uygulamaları ve teknolojileri belirleyerek çevresel ayak izlerini azaltarak, pamuk üretiminin gelecek nesiller için dayanıklılığını sağlayabileceğimizi aktardı. Adil ticaret, kalite güvencesi ve ortak büyüme gibi güçlü sistemler yaratabileceğimizi belirten Uçak, “Pamuk sektörü küresel pazarların değişen ihtiyaçlarını karşılayacak, değerli ürünler yaratacak bir lider olmaya her zaman hazırdır” ifadelerini kullandı.

Akdeniz pamuk ülkelerini bir araya getiren, pamuk ve tekstil sektöründeki son gelişmelerin paylaşıldığı Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliğinin yedincisi Yunan Pamuk Birliği ile İspanya Ulusal Pamuk Merkezi ortaklığı ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, pamuk üretiminde ve pamuklu ürün sanayisinde sürdürülebilir uygulamaların hayata geçirilmek zorunda olduğunun altını çizdi.


Etkinlik, konuşma ve panel katılımcılarına plaket takdimi ile son buldu.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder