İzmir Ticaret Borsası ve Bergama Ticaret Odası (BERTO) iş birliğinde zeytin ve zeytinyağı 2024-2025 sezonu açılış töreni gerçekleştirildi.
Tören öncesinde Bergama'da zeytin hasadı yapıldı. Törene, Bergama Kaymakamı Avni Oral, Bergama Belediye Başkan Yardımcısı Emel Ürper, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, BERTO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat'ın yanı sıra zeytin ve zeytinyağı sektör temsilcileri katıldı.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu
Kestelli, “Bugün yeni sezonun getireceklerini ve zeytin-zeytinyağının bu
topraklara tarih boyunca verdiği zenginliği konuşacağız. Zeytin bizler için
sadece bir tarım ürünü değil; aynı zamanda bir kültür simgesi, bu topraklardaki
medeniyetlerin besleyici kaynağı ve sağlığında anahtarıdır” dedi.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli yaptığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
Borsamız ve Bergama Ticaret Odası iş birliğinde ve Bergama
Belediyemizin destekleriyle düzenlenen 2024-2025 sezonu Zeytin ve Zeytinyağı
sezon açılış törenimize hoş geldiniz.
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda sezon açılışımızı,
sadece ülkemizin değil, dünyanın en bereketli topraklarında, Bakırçay
havzamızda gerçekleştiriyoruz. Bu özel etkinlikte, ülkemizin zengin zeytin
kültürünü, bu toprakların bereketini ve tarımın önemini bir kez daha vurgulamak
için bir aradayız. Zeytin bu topraklarda hep bolluğun, bereketin sembolü oldu.
Varlığıyla hayatımıza zenginlik kattı. Verdiği huzurla gölgesinde yaşayan
herkese barışın yüceliğini anlattı. Kalıcı olmanın önemini hatırlattı. Zeytin,
çürüyüp ölse bile dibinden sürgün vererek yeniden dirilen bir ağaçtır.
Ölümsüzdür. Hayat ağacıdır. Bu nedenle de mitolojide ölümsüzlüğün simgesidir.
Gerçekten de öyledir zeytin. Herkes gider, o kalır. Kıymetli Konuklar bugün
yeni sezonun getireceklerini ve zeytin-zeytinyağının bu topraklara tarih
boyunca verdiği zenginliği konuşacağız. Zeytin bizler için sadece bir tarım
ürünü değil; aynı zamanda bir kültür simgesi, bu topraklardaki medeniyetlerin
besleyici kaynağı ve sağlığında anahtarıdır. Akdeniz diyetinin temel
taşlarından biri olan zeytinyağı, düzenli tüketildiğinde birçok hastalık
riskini de azaltmakta, bizlere şifa kaynağı olmaktadır. Bu nedenle, özellikle
sağlıklı yaşam trendlerinin artmasıyla birlikte küresel zeytinyağı talebi de
yükseliş göstermektedir. İnsanlar, daha doğal ve sağlıklı gıdalara yönelirken,
zeytinyağı da bu taleplerin merkezinde yer almaktadır.
Ancak, artan talebe rağmen, iklim değişikliği ve doğal
afetler gibi faktörler, küresel zeytin üretiminin önünde riskleri de
beraberinde getirmektedir. Son yıllarda yaşananları düşündüğümüzde bunu çok net
görebiliyoruz. Son birkaç yıldır küresel zeytin ve zeytinyağı üretiminde ciddi
düşüşler yaşanırken, fiyatlarda da tarihi yüksek değerler görüldü. Bu durum,
piyasalarda dalgalanmalara, ticarette belirsizliklerin artmasına ve sektör
temsilcilerinin zorlu bir süreçle karşı karşıya kalmasına neden oldu. Türkiye
olarak bu süreci diğer üretici ülkelere göre daha şanslı geçirdiğimizi kabul
etmeliyiz. Nitekim, geçtiğimiz yıl ortalama bir sezon yaşasak da 2022 yılında
tarihin en yüksek üretim seviyelerine ulaşmıştık. Bu sezon ise sektör, yeni bir
rekora hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklana rekolte tahmin çalışması sonucuna göre; 750
bin ton sofralık zeytin, 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekliyoruz. Üretimdeki
artışa paralel olarak ihracatta da rekor bir rakama ulaşabiliriz. Ancak,
önceliğimizin rakamsal büyüklüklere ulaşmaktan ziyade; verimliliğimizi ve
kalite standartlarımızı yükseltmek, markalaşma çalışmalarına ağırlık vermek ve
sürdürülebilir zeytin uygulamalarını benimsemek olması gerektiğine inanıyorum.
Bunları başardığımızda sadece zeytin üretiminde değil, pazarlamada da dünyanın
en önemli birkaç ülkesinden biri olabiliriz. Bunun içinde sektörün her
paydaşına önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Ülkemiz tarımına 133 yıldır
hizmet eden İzmir Ticaret Borsası olarak bizde, çalışmalarımızı bu anlayış ile
planlıyoruz. Zeytin ve zeytinyağında hem üretimin hem de ticaretin gelişmesi
için birçok proje yürütüyoruz. Birkaç örnek vermem gerekirse; Zeytinin
üretilmesinden işlenip ana mamul halinde satılmasına kadar geçen süreçteki
değer zinciri içinde zayıf olan, desteklenmesi ve geliştirilmesi gereken
halkaların hangileri olduğunun tespit edilerek politika önerilerinin
geliştirildiği “Türkiye’de Zeytin-Zeytinyağı Değer Zinciri Analizi” isimli
TAGEM projesini 2022 yılında tamamladık.
Zeytin üretiminde sürdürülebilir istihdamı desteklemek, yeni
nesil genç çiftçi profili oluşturmak ve zeytinliklerde tarım işçilerinin modern
uygulamalara teknolojik dönüşüm ile geçişini kolaylaştırmak için yürüttüğümüz “Köklerimize
Teknoloji ile Tutunuyoruz” isimli Avrupa Birliği projesini ise bu yıl
içerisinde tamamladık. Zeytinyağında kalite bilincinin yerleştirilmesi için
Borsamız bünyesinde oluşturduğumuz Zeytinyağı Tadım Panelimiz, Uluslararası
Zeytin Konseyi tarafından bu yıl yapılan testlerde de başarılı oldu ve bir yıl
daha IOC tanınırlığını devam ettirdi. İspanyol ve İtalya ortaklarımızın da
bulunduğu “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme
Projesi” isimli Avrupa Birliği projemizin açılışını geçtiğimiz günlerde
tamamladık.
Bu projemiz ile zeytin sektörü KOBİ'lerini sürdürülebilir
uygulamalar konusunda eğitip, tedarik zinciri boyunca iş birliğini teşvik
ederek ve kaynakları verimli kullanan teknolojileri destekleyerek, iklim
değişikliğine ve dış faktörlere karşı dayanıklılık oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu
amaçla üye firmalarımızı projede yer alacak ülkemizden 50 işletme arasında yer
almayı davet ediyoruz.
Kısacası, İzmir Ticaret Borsası olarak, bu topraklara,
insanımıza ve tüm insanlığa duyduğumuz sorumluluğun neticesidir attığımız tüm
adımlar.
Bu topraklar bize yüzyıllardır bereketini cömertçe sunuyor. Zeytin de onların başında geliyor. Bize sadece korumak, emek vermek, ileriye taşımak kalıyor. Katılımınız ve beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor; zeytin sezonu açılışımızın sektörün tüm paydaşlarına bolluk bereket, her birimize umut ve heyecan getirmesini temenni ediyorum, diye konuştu.
BERTO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat ise BERTO’da
zeytinle ilgili çalışmaların 7 Nisan 2023 tarihinde yapılan toplantı ile
başladığını ama bu işin alevlenmesi ve harekete geçmesi çok daha eski bir
tarihe dayandığını belirtti.
Zeytin üzerine yapılan çalışmalarla ilgili birçok toplantı
düzenlediklerinin altını çizen Kolat, “Odak grup çalışmaları yaptık, fuarlara
katıldık, üreticilerle görüştük ve onların hikayelerini dinledik. 25 Mayıs
2023’te, odamızın toplantı salonunda yine bu konuyla ilgili bir araya geldik. O
toplantıda bir hayalimden bahsettim: Bergama, Dikili ve Kınık’ta zeytinyağı ve
zeytin dükkânlarının olacağı, insanların özellikle bu ürünleri almak için
bölgemize geleceği bir hayal. Bu hayal devam ediyor, ancak bunu hep birlikte
gerçekleştireceğiz. Arka planda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu belki işin
görünen kısmı, ama odamızda yoğun bir emek sarf ediliyor” dedi.
Geleneği devam
ettiriyoruz
Zeytinin tarih boyunca barışın ve bilgeliğin simgesi
olduğunu belirten Bergama Kaymakamı Avni Oral, “Bizler de bu geleneği devam
ettiriyoruz. En kaliteli zeytinyağını dönüştürüyoruz. Zeytin ağacı, bu
toprakların en büyük zenginliklerinden birisidir. Tarihte, sıvı altın kaynağı
olarak tanımlanmıştır. Bölgemizde zeytin tarımının çok iyi örnekleri vardır.
Körfez, Ayvalık gibi bölgelerde zeytin tarımı ön plana çıkmaktadır. 66 bin
dekarlık alanda tarım yapılmaktadır ve 2.5 milyon ağacımıza sahibiz. Havza
olarak, Bergama, Aliağa ve Kınık’ta ise aslında ne kadar büyük bir potansiyele
sahip olduğumuzu görebiliyoruz. Ancak yeterli örgütlenmeye sahip değiliz”
ifadelerini kullandı.
Hem üreticilerimizin
hem de sivil toplumların yanında olmaya devam edeceğiz
Üretim kısmına bakıldığında yağlık zeytinin en iyisini bu bölgede yetiştirdiklerini ifade eden İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Bu önümüzdeki süreç içinde bakanlığın sürdürdüğü yeni projelerle hem üreticilerimizin hem de sivil toplumların yanında olmaya devam edeceğiz. Bu alanlarda kadim bir bitki ve ürüne sahibiz. Bugün sezon açılışına davetlerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sezonun bereketli geçmesini diliyorum. Mümkün olduğu kadar dünya ile barışık olan bu barışçıl ağacın, balta vurarak küstürmemeliyiz” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder