27 Kasım 2024

'Bİ BAKTIM HEYKEL YAPIYORUM..." Sergisi Açıldı


Turhan KA’nın “Bİ BAKTIM HEYKEL YAPIYORUM... ”başlıklı Heykel ve Mask Sergisi 26 Kasım Salı günü Turgut Pura Vakfı Sanat Galerisi'nde açıldı.

Sabiha Bengütaş'a ithafen 7 yıllık bir dönem sergisi ( 2017-2024 ) olduğunu söyleyen sanatçı Turhan Ka sergi hakkında şu bilgileri verdi;


KA.CA HEYKEL ve MASKALARIM...

“2017 yılında KA. FA CA... başlıklı atık maddelerden dört ay özel olarak çalıştığım sergimi hazırlarken sergi mekanındaki 4 adet heykel kaidesi boş kalmasın diye bir tesadüf sonucu sergimin konseptine uygun olarak atık malzemeler ile heykel ve mask yapmaya başladım. Şimdi düşününce heykel ve masklarım bir tesadüf değildi aslında, yıllarca çok farklı malzemeler ile işler yaptım, zaman içinde her yaptığım işin bana bir şeyler katmasının sonucu diye düşünüyorum.


Son yedi yıldır ağırlıklı olarak çalıştığım heykel ve masklar ile ilgili olarak şunları söyleyebilirim, bu arada yaptığım masklara ben masKA diyorum. Yaparken kullandığım malzemelerin hepsi de günlük yaşamda insanların çok kolay tüketip bir kenara attığı şeyler, hiç bir parçayı özel olarak almıyorum malzememi kendim buluyorum, topluyorum Zaten alınamaz da... Eski bezler, paslı vidalar, kopuk bir fiş, paslanmış bir somun, metal, ahşap, plastik parçalar, eski bir zincir, kullanılmış ipler, vs...


Bulabildiğim her şeyi o işin içine katmayı seviyorum, bu beni daha da özgür kılıyor, çünkü bir planım yok, yani önceden kurgulayıp şunu şöyle yapayım, şurada şunu kullanayım gibi. Fakat bir şeyi gördüğüm zaman onu üretimimde kullanabileceğimi biliyorum. Tamamen o anda nasıl oluyorsa öyle plansız programsız, yaptıkça şekil alıyor yaptıkça ilaveler ile değişebiliyor.


Soranlar oluyor heykel yapmaya nasıl başladın diye, heykelleri tesadüf sonucu birden bire yapmaya başladım diyorum. Nasıl yani diyorlar... Fakat bir ayrıntı var oda önemli, 27 yıl artı o zaman dilimi.

Heykelleri maskları yaparken şunu fark ettim şimdiye kadar yaptığım her iş bana bir şeyler KAtmış. Bu bir yapı şu an buradayım. Yapının henüz çatısı yok yapı devam ediyor, KAtlar birer birer yükseliyor, üstü açık yani gece yıldızları görebiliyorum.


1990 yılında çalıştığım reklam atölyesinde kendi kendime resim yapmaya başladım, 34 Yıldır üretiyorum bu konuda bir eğitim almadım, yaptığım her şeyi çalışarak, araştırarak, yaparak, bozarak, deneyerek öğrendim. Bu süreçte resim, tutkal ile kabartma işler, kolaj, digital işler, fotopentür gibi farklı bir sürü iş yaptım. Bu işlere başladığım ilk günlerden bugüne dönemler halinde çalışıyorum, açtığım her sergi farklı bir dönemdeki farklı işlerimden oluşuyor. Bu arada fotoğraf ve video çekiyorum bütün bu işlerimin ve haberlerinin olduğu aynı isimle bir you tube kanalım ve içinde 30 yıllık arşiv olan turhanka.blogspot.com isimli dünyanın her yerinden izlenen bloğum var” diye konuştu.

Sergi 13 Aralık 2024 tarihlerine kadar ziyarete açık olacak.


Turhan KA kimdir?

Asıl adı Turhan Karayağmurlar, 1959 yılında İnegöl'de doğdu. 1985 yılında İzmir de reklam sektöründe çalışmaya başladı, 1990 yılında çalıştığı reklam atölyesinde kendi çabasıyla resim yapmaya başladı ve hiç ara vermeden devam ediyor. 2001 yılından itibaren işlerini Turhan KA. olarak imzalıyor. Resim eğitimi almadı öğrendiği her şeyi çalışarak, araştırarak deneyerek, yaparak öğrendi.

Dönemsel olarak seriler halinde çalışıyor, son beş yıldır ağırlıklı olarak 2017 yılında bir tesadüf sonucu yapmaya başladığı heykel ve maskları üretiyor. Resme katkısı olduğunu düşündüğü için fotoğraf ile ilgileniyor, özellikle son yıllarda video çekiyor. You tube de kendi işlerinin, sergilerinin, görsel medyada tv,lerde çıkan haberlerinin, şiirlerinin olduğu Turhan KA. ismiyle bir kanalı var. Mecmua İstanbul haber ve medya sitesinde kendi deneyimlerinden oluşan sanat yazıları yazıyor.


Karma ve grup sergilerine katıldı kişisel sergiler açtı. Resmi, özel ve müze koleksiyonlarında eserleri bulunuyor. 2008 yılında gelen bir teklifle İstanbul Sürmeli otel ve Vakıfbank Ayvalık sosyal tesisleri odalarına resimler hazırladı.

BRHD üyesi, resim ve farklı çalışmalarını İzmir’de sürdürüyor. Her türlü malzemeyi kullanan bilinen yerleşik kurallardan, sınırlardan hoşlanmayan Turhan KA. sanat anlayışını şöyle tanımlıyor.

'Benim sanatım hiç bilmediğim, fakat bulmak için inatla uğraştığım bir yer''


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder