25 Ağustos 2020

Kabak çiçeği dolmasının tadına bakanlar tekrar geliyor

 


Hem lezzet hem de görsel açısından beğenilen tatlardan olan kabak çiçeği dolması, çiçeklerinin içini pirinçten yapılan iç harcı doldurularak yapılıyor. Diğer dolma türlerine göre daha hassas oluşu yemeği yaparken özenli olmayı gerektiriyor.  

Geçtiğimiz hafta blog yazımda, Bodrum mazı çakıllı koyu’nda bir aile pansiyonunu anlatmıştım. Yazımın içinde Fatma Keman’ın yemeklerinin çok beğenildiğini yazmıştım. Türkiye’nin dört bir yanından gelen pansiyon müşterilerinin Fatma hanım’dan özellikle kabak çiçeği dolması yemeğini istediklerine tanık oldum. Fatma hanım beni de kırmadı ve özellikle benim için kabak çiçeği dolması hazırladı. Fatma hanımın kabak dolması benim tarafımdan 10 üzerinden 10 aldı. Yolunuz düşerse, mutlaka tadına bakın. Benden söylemesi.

Özellikle Türkiye’nin her yerinden aile pansiyon işletmesine gelen misafirlerinin mutlaka tatmak istediği kabak çiçeği dolmasının tarifini bizlerle paylaşması için Fatma Keman ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdim.  

Pansiyon’da zeytinyağlı yemekleri ben pişiriyorum

Sabah çok erken kalkarım. Sebzelerimizin yetiştiği bahçeden kabak çiçeklerimi toplarım. Çiçeklerin kapanmadan toplanması gerekiyor. Geç kalırsanız temizlemek zor olur. Kabak çiçeklerini süzgeç içinde sudan geçiririm. Nazik yıkamak gerekiyor. Dikenli taç yapraklarını ve sapını dikkatli koparmak lazım.


Zeytinyağlı dolma iç harcını damak tadına göre farklı yapanlar var. Benim tarifim bahçeden topladığım maydanoz, nane, dereotu’nu ince ince doğrarım. Yıkadığım pirince soğan, domates, pul biber, karabiber, tuz ilave ederim. Çiçekleri doldurduktan sonra yapraklarını üst üste getirerek kapatarak tencereye dizerim. Kısık ateşte pişiririm. İyi bir zeytinyağı kullanmak çok önemli. Biz zeytinyağımızı da kendimiz üretiriz. Her şey bahçemizden olduğu için kabak çiçeği dolmamın lezzeti çok farklı olur. Yiyen tadına doyamaz sipariş verir, giderken de yanında götürür.


47 sene mazı’da düğünlerde aşçılık yapan Fatma Keman bahçesinde ürettiği sebzeleriyle zeytinyağlı ve tencere yemeklerini tatmak için misafirlerini ağırlamaktan mutluluk duyacağını söyleyerek sözlerini bitiriyor.  


 

   İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder