Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, iş kollarında çalışan işçilerin meslek hastalıklarına ilişkin rapor hazırladı.
Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Yanık, deri, tekstil ve kundura işçilerinin güvencesiz ve örgütsüz kesimler arasında yer aldığını belirterek, esnek, parçabaşı üretim, uzun çalışma saatleri, sigortasız ve sendikasız istihdam koşullarından dolayı işçilerin meslek hastalıklarına yakalandığını söyledi. Yanık konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"26 Aralık 2012'de Resmi Gazete'de yayınlanan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işyeri tehlike sınıfları tebliği'nde, ayakkabı imalatı, tekstil ürünlerinin imalatı ve deri giyim eşyası imalatı "tehlikeli" sınıfta yer almaktadır. İş kolumuzda çalışan işçilerin önemli bir kısmı meslek hastalıklarına yakalanmış durumda ancak kayıt dışı çalıştırılmaktan dolayı işçilerin meslek hastalıkları sosyal güvenlik kurumu kayıtlarına geçmemekte ve işçiler yaşamlarının ilerleyen bölümlerin de önemli sağlık sorunları yaşamaktadır. Tehlikeli bir iş kolunda çalıştığımız halde atölyelerde, koruyucu ve önleyici işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmıyor. Öte yandan işyerlerinde ilgili mevzuat kapsamında gerekli İSİG denetimleri ve ölçümler yapılmadığı gibi işçilerin periyodik sağlık kontrolleri de yaptırılmıyor. Maliyet hesapları işçilerin sağlığını daha da tehlikeye atıyor.
![]() |
Nurten Öğüt-Yalçın Yanık |
İşçilerin büyük bir çoğunluğu gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri hakkında bilgi sahibi değil ve iş başı yapan yeni işçilere de gerekli eğitimler verilmemektedir. Kesici ve delici aletler, kanserojen etkili kimyasallar ve tehlikeli makinelerle iç içe çalışıyoruz. İşyerlerinde gerekli iş sağlığı önlemleri alınmadığı için işçi arkadaşlarımız meslek hastalıklarına karşı savunmasız durumda. Meslek hastalıklarına yakalandığımız zaman nereye başvuracağı hakkında işçilerin bilgisi yok. Çalışırken kullanılan kimyasallardan dolayı solunum yolu, kansızlık, kanser, sinir sistemi ve deri hastalıklarına yakalanıyoruz. Uzun ve ağır çalışma koşulları bel-boyun fıtığı gibi kas ve iskelet sisteminde, işitme duyularında hasara neden oluyor. Meslek hastalığına yakalanan bir çok arkadaşımız iş bulmakta zorlanıyor, hastalığı ile birlikte kaderine terk ediliyor" diye konuştu.
Pandemi koşulları dikkate alınarak görüşmeler yapıldı
Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, İzmir'in çeşitli ilçelerinde deri ve tekstil atölyelerinde çalışan işçiler ile Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışan kundura işçileri ile pandemi koşulları dikkate alınarak görüşmeler yaptı. Anket için her atölyeden bir işçi ile görüşüldü. Görüşülen işçilerin 23'ü deri, 44'ü tekstil, 33'ü ise ayakkabı atölyelerinde çalışıyor. 65 erkek, 35 kadın işçi ile görüşülen anket çalışmasında, işçilerin 35'i 18-25 yaş aralığında, 36'sı 25-40 yaş aralığında, 20'si 40-50 yaş aralığında, 7'si 50-60 yaş aralığında olduğu, 60 yaş üstü sadece 2 işçi ile görüşüldüğü belirtildi. Genç işçiler arasında Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu raporda ifade edildi.
Etkiniz AB Programının desteği ile hazırlanan rapor şöyle:
Ankete katılan işçilerin 62'si çalıştığı "işyerinde gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alındığını düşünüyor musunuz" sorusuna "hayır" cevabını verdi. 17 işçi bu soruya dair fikrinin olmadığını, sadece 21 işçi gerekli önlemlerin alındığını belirtti.
Ankete katılan işçilerin sadece 17'si iş başı yapmadan önce ya da çalışmaya başladıktan sonra gerekli işçi sağlığı ve güvenliği eğitimleri aldığını belirtti. 83 işçi ise çalışma hayatı boyunca herhangi bir eğitim almadığını dile getirdi.
Çalıştığınız atölyenin işçi sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde herhangi bir iş müfettişi tarafından denetlendiğine şahit oldunuz mu? sorusuna 100 işçiden sadece 7'si evet cevabı verdi. Geriye kalan 93 işçi ise denetimle karşılaşmadıkları cevabını verdi.
100 işçinin 56'sı işyerinde tehlikeli kimyasal maddelerle iç içe çalıştığını dile getirdi. 44 işçi ise işyerinde bu maddelerin olmadığını belirtti.
Ankete katılan işçilerin 73'ü çalıştığı işten kaynaklı sağlık problemi yaşadığı cevabını verdi. Sadece 23 işçi herhangi bir problemi olmadığını dile getirdi. İşçilerin verdiği cevap meslek hastalıklarının ne kadar çok görüldüğünü ortaya koyuyor.
Çoktan seçmeli "çalıştığınız işten kaynaklı hangi meslek hastalıklarına yakalandınız" sorusuna 33 işçi "nefes darlığı, solunum yetmezliği" cevabını, 40 işçi "kas-iskelet-eklem rahatsızlığı", 24 işçi "dermatit, deri iltihabı", 15 işçi "diş ve diş eti hastalıkları", 24 işçi "işitme kaybı", 11 işçi ise "kan hastalıkları" cevabını verdi.
Raporu daha ayrıntılı okumak için Deri Tekstil Kundura İşçileri Derneği (wordpress.com) incelenebilir.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder