Tire'nin şifalı otlarını "Kültürpark Üretici Pazarında" açtığı tezgahta satan Toprak Ana lakaplı Vahide Utku pazarı gezen ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Tire Küçük Menderes Toplum Birliği üyesi olarak üretici pazarına katılan Toprak Ana, Bayındır Pınarlı köyünde kendi bahçesinde ürettiği taze otlarının geçim kaynağı olduğunu söyledi. Ege mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan ot yemekleri de çok beğenilen Toprak Anayı Kültürpark Üretici pazarındaki tezgahında ziyaret ettim. Vahide Utku, kadın olarak üretici olmayı anlattı.
71 yaşındayım çalışmaya devam ediyorum
"Sabahları çok erken kalkıp bahçemize gider çalışırım. Hiç boş günüm yok. Haftanın bir günü üretici pazarına geliyorum. Çok şükür kendi ayaklarımın üzerinde kimseye muhtaç olmadan yaşıyorum. Bir kadın çiftçi olmak zor olsa da çalışmadan duramam. Annem ben çok küçükken ölmüş. Okula göndermemişler. Çok erken yaşta bahçede çalışmaya başladım. Kendimi bildim bileli bahçe de üretiyorum. Kendimi sürekli geliştirdim. Ben evde boş oturamam. Yaşım 71 oldu. Bu yaşımda sabah 4.30'da kalktık. 2 gündür İzmir'in her yeri yağmurlu. Özellikle dün geceden beri sürekli sağanak yağışlı. Yola çıkacağımız saatlerde, sular dizimize kadar yükselmişti. Biz yine de ürettiğimiz sebzeleri arabamıza yükledik, yola çıktık. Geçim kaynağımız bu. Çok zor şartlarda da olsa işimizi yapıyoruz. Yıllardır ot toplamaktan ellerimin kemik şekli bozuldu. Belim rahatsız. Yağmur, soğuk tezgahımın başında müşteri bekliyoruz. Kendi yetiştirdiğimiz doğal ürünlerimiz taze taze tüketicilere gidiyor.
Ürünlerimi ilaçsız, hayvan gübresiyle yetiştirdiğimiz için toprak çok verimli. Verimli topraklarda, pancar, maydanoz, ısırgan, ebegümeci, lahana, radika, karnabahar, turp otu, pırasa, marul gibi mevsimine göre her şey yetiştiriyoruz.
Gurme Yazar Nedim Atilla ot kavurmama tam puan verdi
Tire zengin bitki örtüsüne sahip. Çok bereketli topraklarımız var. "Toprak Ana Günü" kutlamaları 2016 yılında Tire'de yapıldı. Ben de gerçek tohumlardan ürettiğim otlarımdan kavurma yaptım. Jüri üyelerinden Gazeteci-Gurme Yazar Nedim Atilla benim ot kavurmamı çok beğendi. O günden sonra Tire'de benim lakabım "Toprak Ana" oldu. Daha sonra başka bir yarışmaya deniz börülcesi yaparak katıldım. Bir çeyrek altın kazandım. Benim otlarım kadar, yaptığım ot yemekleri de çok beğenilir" dedi.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder